Koolhydraten

Zijn koolhydraten slecht?

Zijn koolhydraten slecht

Zijn koolhydraten slecht?

Zijn koolhydraten slecht? Dit is een veel gestelde vraag. Veel diëten zijn tegenwoordig gebaseerd op het aantal koolhydraten.

Op recepten om af te vallen hebben wij alles over koolhydraten overzichtelijk voor u gemaakt.

Er zit veel verschil tussen de verschillende soorten koolhydraten. Er zijn goede- en slechte koolhydraten.

Wat zijn koolhydraten

Veelal denken mensen direct aan suiker als het om koolhydraten gaat. Dit is een van de meest voorkomende koolhydraat maar zeker niet de enige.

Koolhydraten zijn suikermoleculen die sachariden worden genoemd. Koolhydraten kunnen bestaan uit een enkele sacharide tot wel meer dan 10  verschillende sachariden. Een sacharide is een verbinding van 3 verschillende atomen. En wel koolstof, waterstof en zuurstofatomen.

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor uw lichaam en daardoor onmisbaar. De Europese autoriteit voor voedsel en veiligheid hanteert als richtlijn om 45 - 60% van uw energie uit koolhydraten te halen.

In het dagelijks leven komen koolhydraten voor in bijvoorbeeld suiker, zetmeel en voedingsvezels. Een van deze, of meerdere koolhydraten zitten in bijna alle dagelijkse producten verwerkt en daardoor komt u koolhydraten tegen in veel producten.

Wij hebben de belangrijkste verschillen en eigenschappen van koolhydraten voor u op een rij gezet. Dit omdat de vraag; zijn koolhydraten slecht, niet zomaar met een ja of nee te beantwoorden is.

  1. Meervoudige versus enkelvoudige koolhydraten.
  2. Verteerbare versus onverteerbare koolhydraten.
  3. Snelle en langzame koolhydraten.
  4. Koolhydraten en glycemische index.
  5. Waarop te letten bij een etiket van een product.

Het bekend zijn met de verschillen en de begrippen zoals hierboven beschreven helpt bij het bepalen van welke koolhydraten u het beste kunt eten. En vooral ook welke koolhydraten u het beste zoveel mogelijk kunt vermijden. Deze informatie is onmisbaar wanneer u bijvoorbeeld een low carb high fat dieet volgt. Maar ook bij het bepalen van hoeveel koolhydraten per dag om af te vallen is dit van belang.

De berkenboom waarvan xylitol wordt gemaakt

Zijn koolhydraten slecht

Meervoudige en enkelvoudige koolhydraten.

De simpelste koolhydraat of sacharide is de deze die bestaat uit een enkelvoudige koolhydraat. Dit worden de monosachariden genoemd.

Disachariden zijn koolhydraten die opgebouwd uit twee enkelvoudige koolhydraten.

Wanneer sachariden uit 3 t/m 9 enkelvoudige koolhydraten bestaan wordend deze oligosacharide genoemd.

Zijn er 10 of meer enkelvoudige koolhydraten aanwezig dan wordt de sacharide een polysacharide genoemd.

Voorbeelden van de verschillende koolhydraten:

Monosachariden Dextrose, druivensuiker, vruchtensuiker.
Disachariden Rietsuiker, bietsuiker, kristalsuiker.
Oligosacharide Raffinose (komt bijvoorbeeld voor in bonen en zoete aardappel.
Polysacharide Zetmeel, voedingsvezels.

U kunt zien dat de monosachariden en disachariden u in verschillende vormen in de supermarkt te koop zijn. Natuurlijk de standaard tafelsuiker die u gebruikt maar ook bijvoorbeeld het bekende dextro energy.

De oligosachariden en polysachariden komen voor in bepaalde producten maar kunnen niet zomaar losgekocht worden. Het is simpelweg van nature aanwezig in bepaalde producten. Deze sachariden geven bovendien niet de zoete smaak zoals de monosachariden en disachariden.

Verteerbare en onverteerbare koolhydraten

Niet alle koolhydraten hebben eenzelfde uitwerking. Koolhydraten zijn onder te verdelen in verteerbare en onverteerbare koolhydraten.

Onverteerbare koolhydraten zijn de koolhydraten waarmee uw lichaam eigenlijk niks doet. Deze worden niet opgenomen en verlaten uw lichaam weer via de ontlasting. De bekendste groep hiervan zijn de polyolen. Dit zijn zoetstoffen die tegenwoordig veel worden gebruikt. Erythritol en Xylitol zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Deze groep koolhydraten levert echter ook geen energie op voor uw lichaam.

Verteerbare koolhydraten worden door het lichaam opgenomen en verteert en voorzien uw lichaam van energie. Dit zijn de netto-koolhydraten.

Volgt u een koolhydraatarm dieet, dan dient u te letten op de verteerbare koolhydraten. De onverteerbare koolhydraten spelen hier geen rol en hoeft u niet mee te tellen.

Bij een koolhydraatarm dieet moet u letten op de netto-koolhydraten. Onverteerbare koolhydraten verlaten uw lichaam via de ontlasting en hebben verder geen invloed.

 Snelle en langzame koolhydraten

Koolhydraten hebben een verschillende uitwerking op de bloedsuikerspiegel. Sommige koolhydraten veroorzaken grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Sommige polyolen hebben helemaal geen uitwerking op de bloedsuikerspiegel.

De koolhydraten die grote schommelingen in uw bloedsuikerspiegel veroorzaken zijn ook de koolhydraten die direct een schommeling veroorzaken. Dit worden de “snelle-koolhydraten” genoemd.

Voorbeelden van snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld suiker, druivensuiker en vruchtensuiker. De snelle koolhydraten vindt u dus terug in de groep van monosachariden en Disachariden.

Het nadeel van de snelle koolhydraten is dat deze na het snelle effect, het effect ook snel weer verdwenen is. U krijgt dus als het ware een snelle en korte energieboost.

Koolhydraten en glycemische index

Voor mensen met diabetes type 2 is de glycemische index van groot belang. De glycemische index van een product geeft aan hoe groot de schommeling in de bloedsuiker is. Producten met een hoge glycemische index moeten dus zoveel mogelijk worden vermeden. De glycemische index van tafelsuiker is 65 en van druivensuiker zelfs 100. Maar ook een natuurlijk product zoals honing heeft een glycemische index van 61.

Producten met een glycemische index lager dan 55 worden beschouwd als producten met een lage glycemische index.

Het is echter wel zo dat een glycemische index afhankelijk is van verschillende factoren. Het koken of bereiden van een product kan invloed hebben op de glycemische index. Maar ook bijvoorbeeld bij fruit heeft de rijpheid van het stuk fruit uitwerking op de glycemische index.

Zijn koolhydraten slecht

Zijn koolhydraten slecht?

De vraag; zijn koolhydraten slecht, simpelweg met ja beantwoorden is te kort door de bocht. Zoals al eerder aangegeven heeft u lichaam koolhydraten nodig om uw lichaam van energie te voorzien.

Het is echter wel veilig om te stellen dat de snelle koolhydraten slecht zijn. Deze veroorzaken sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel en leveren naast de energie geen verdere voedingswaarden aan uw lichaam.

Waarop te letten bij het etiket van een product?

Het simpelweg kijken op het etiket naar het aantal koolhydraten vertelt u nog niet welke koolhydraten er zich in een product bevinden.

Normaal gesproken staat er een onderverdeling van de verschillende koolhydraten op een etiket. Veelal staat er “koolhydraten, waarvan suiker” en in sommige gevallen worden deze nog verder onderverdeelt.

Staat er bijvoorbeeld op een etiket 50 g koolhydraten, waarvan 2 g suiker dan zijn de andere koolhydraten afkomstig uit bijvoorbeeld vezels of zetmeel.

Een koolhydraatarm dieet.

Bij een koolhydraatarm dieet zijn er een aantal punten van belang:

  • Kijk naar de netto-koolhydraten in plaats van het totaal aantal koolhydraten. Producten in het koolhydraatarm assortiment zullen dit veelal vermelden op hun etiket.
  • Zorg ervoor dat de koolhydraten die u binnen krijgt tijdens uw koolhydraatarm dieet de langzame koolhydraten zijn die afkomstig zijn uit producten met een hoge voedingswaarde.
  • Vermijdt ten alle tijden de snelle koolhydraten zoals suiker en druivensuiker. Ten eerste zijn deze niet goed voor uw bloedsuikerspiegel, maar tijdens een koolhydraatarm dieet veroorzaken deze dermate hoge schommelingen in uw energie, dat u na de uitwerking (en dat is heel snel) u zich energieloos zult voelen.

Door de koolhydraten tijdens een koolhydraatarm dieet uit producten te halen met een hoge voedingswaarde, zoals volkorenproducten of groenten, zal uw energie op een gelijkmatiger niveau blijven en voedt u uw lichaam met vitamines en mineralen.

Samenvattend is het antwoord op de vraag zijn koolhydraten slecht, te beantwoorden met: Niet alle koolhydraten zijn slecht.

Ieder lichaam heeft koolhydraten nodig. Zorg er echter voor dat u de koolhydraten uit de juiste producten haalt en vermijdt zoveel mogelijk de snelle koolhydraten. Tel bovendien alleen de netto koolhydraten als u een koolhydraatarm dieet volgt, wat bijvoorbeeld prima past bij de strakke buik bijbel.

Dit is bijvoorbeeld interessant als u toch iets zoets wilt eten tijdens uw koolhydraatarm dieet. Door gebruik te maken van polyolen kunt u prima een zoete snack of tussendoortje maken met weinig netto-koolhydraten. Afvallen is leuk is dan iets wat nog meer tot de verbeelding zal spreken.

Een product dat ik u hier kan aanraden is bijvoorbeeld Green Sugar wat via de dieetwebshop is te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *