Smoothie bleekselderij, de 5 ongelooflijke gezondheidsvoordelen!

Superfoods zijn erg in de mode. Wat je in mijn nog weinig tegenkomt in Nederland is de smoothie bleekselderij. Of eigenlijk geen smoothie, maar puur bleekselderij sap. In het buitenland kom je dit veel meer tegen en dan vooral in Amerika. De mensen die dagelijks een glaasje bleekselderij sap drinken boeken ongelofelijke resultaten.

Op social media zie je verhalen van mensen die jarenlang medicatie gebruikten voor allerlei aandoeningen en daar vanaf zijn door het dagelijks drinken van een bleekselderij smoothie. Begint gezond leven met een smoothie met bleekselderij?

smoothie met bleekselderij, bleekselderij, bleekselderij gezond, bleekselderij smoothie, smoothie bleekselderij

Waarheid of fictie?

Persoonlijk ben ik nogal kritisch op dit soort berichten. Soms denk je weleens dat tegenwoordig elk soort groente of fruit een magische superfood is.  De reacties die je hierover leest zijn echter dusdanig, dat ik toch ben gaan twijfelen. Mede omdat er artikelen te lezen zijn waar er voor de rest wordt verkocht. Zo wat is het voordeel hiervan als er niks mee wordt verdient?

Een aantal interessante artikelen kan je via de volgende links teruglezen:

https://www.foodmatters.com/article/5-powerful-healing-benefits-of-celery-juice
https://www.mindbodygreen.com/articles/how-drinking-celery-juice-healed-my-gut
Miracle juice (het beste even Google Chrome gebruiken, Internet Explorer wordt niet ondersteunt).

De volgend quote is van Dr. Gabriella Safdieh (MS,MD)

"In addition to it’s anti-oxidative properties, celery can prevent cardiovascular diseases, jaundice, liver disease, urinary tract obstruction, gout, and rheumatic disorders. Celery can even reduce blood sugar levels, blood lipids, and blood pressure. Experimental studies show that celery has antifungal, antibacterial, and anti-inflammatory properties. Celery seeds have even been used in the treatment of skin conditions including psoriasis, and respiratory diseases including asthma and bronchitis.

In one study on diabetic rats, treatment with an extract from celery seed modified their glucose and insulin levels, improved weight, and increased antioxidant enzyme activity. Another study found that celery leaf extract reduced blood pressure, cholesterol, triglyceride, in animals with hypertension, or high blood pressure.

Despite these benefits, there have not been large human studies done using celery juice as a treatment for chronic conditions. If you think you may have a health condition, talk to your doctor before trying anything new.""

Bron: https://www.parsleyhealth.com/blog/benefits-of-celery-juice/

Waarom is bleekselderij gezond?

  1. Bleekselderij is rijk aan vitamine C, A & K
  2. Selderij heeft krachtige ontstekingsremmende effecten, vanwege het fytosterol en niet-geïdentificeerde polaire stoffen.
  3. Het bevat een hoog watergehalte en het bevat veel magnesium, ftalaten en kalium bevat.
  4. Het bevat bioactieve flavonoïden (antioxidanten).

De bleekselderij smoothie bevat dus al deze stoffen. En bovendien bevat het weinig calorieën. Het is dus op zeker een erg gezonde groene smoothie en u hoeft niet bang te zijn wanneer je jouw calorieën gaat tellen.

Gezondheidsvoordelen van bleekselderij

De lijst met aandoeningen waartegen het zou helpen is indrukwekkend. Ik moet er echter wel bij zeggen dat voor de meeste er geen wetenschappelijke onderbouwing aanwezig is.

  1. Het maakt het darmstelsel gezond.
  2. Versterkt de botten en gewrichten.
  3. Zuivert het bloed.
  4. het is effectief bij het in balans brengen en houden van de pH-waarde van het lichaam en neutraliseert de zuurgraad in het lichaam.
  5. Werkt ontstekingsremmend en bestrijdt vrije radicalen door de aanwezigheid van polyethyleen en luteolin. Daardoor zou het symptonen van bijvoorbeeld artritis, osteoartritis, hartziekte, Alzheimer, multiple sclerose en psoriasis verminderen..

Hou je van gezond eten, dan is de smoothie bleekselderij het overwegen waard. Zeker weten! En zeker als je van groene smoothies houdt.

Zelf de proef op de som genomen

Nu ben ik er zelf sinds een week ook mee begonnen. De hoofdreden is psoriasis, waar ik zelf helaas ook last van heb. Hier valt weinig tegen te doen behalve allerlei chemische en agressieve crèmes smeren. Als ik hier met het drinken van bleekselderij sap vanaf zou kunnen raken, dan zou dit geweldig zijn.

Ik moet wel zeggen dat de smaak niet fantastisch is. De smoothie bleekselderij is geen erg lekkere smoothie, Toch ben je er na een paar dagen aan gewend. En dan is het gewoon een kwestie van snel opdrinken.

Hoe werkt het

Helaas heb ik het begin niet helemaal goed aangepakt. Het idee is nadat je de smoothie bleekselderij hebt gemaakt, deze zo snel mogelijk op te drinken. Omdat bij het maken van sap met de juicer het meeste werk zit in het schoonmaken van de juicer, dacht ik slim te zijn en direct voor 3 dagen sap te maken. Echter blijkt er op deze manier veel van de kracht verloren te gaan. Daarom ben ik nu overgeschakeld op dagelijks bleekselderij sap maken. Het is iets meer werk, maar als de resultaten echt zo ongelofelijk zijn, dan is dit het meer dan waard.

De eerste resultaten

Ondanks dat ik het sap niet helemaal op de juiste manier hebt gedronken, kan ik toch al merken dat de psoriasis minder begint te worden. Weg is het niet, maar het is duidelijk minder. En dit na een dag of 10. Maar sinds vandaag ben ik begonnen met het drinken van direct geperst sap. Dus ik ben benieuwd.

Smoothie bleekselderij recept

Dit is het simpelste recept ooit. Het enige wat je nodig hebt is bleekselderij.Gewoonweg de stengels bleekselderij in grove stukken snijden, de eindjes en de bladeren eraf halen even goed wassen en juicen maar.

Heb je niet de beschikking over een juicer, dan kan je eventueel ook de blender gebruiken. Doe deze in de blender en dan wat water toevoegen zodat het goed vloeibaar wordt.

Smoothie bleekselderij

Het beste kun je bleekselderij gebruiken die biologisch is. Op die manier weet je zeker dat er geen gebruik is gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Helaas is deze niet altijd makkelijk te vinden.

Zoals bij veel groenten geldt dat bij rauw eten de meeste vitamines en mineralen behouden blijven. Bleekselderij rauw eten en dan in de vorm van bleekselderij sap is de beste methode om zoveel mogelijk van de gezondheidsvoordelen te behouden.

Hoeveel smoothie bleekselderij drinken?

Dit zou ongeveer 0,5 liter per dag per persoon moeten zijn. En dan direct in de ochtend op de nuchtere maag. En het liefst daarna ongeveer een half uur wachten met eten, zodat het goed zijn werk kan doen.

Dit is best een behoorlijke hoeveelheid, dus zeker de eerste dagen is het even doorzetten. Vind je de smaak echt niet te doen, dan zou je bijvoorbeeld ook een smoothie bleekselderij banaan kunnen maken. Of eventueel een appel toevoegen.

Bijkomend voordeel

Bleekselderij bevat weinig calorieën, dus het past ook prima binnen een dieet. Sterker nog, een groot glas bleekselderij sap in de ochtend is een uitstekende start van de dag. Het vult behoorlijk, zonder dat je veel calorieën binnen krijgt. Probeert u af te vallen? Dan past deze bleekselderij smoothie zeker in uw dieet. Ook als u bijvoorbeeld de afslank receptenbijbel van Oscar Helm volgt. Het past zelfs goed in een proteïne dieet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.