Koolhydraatarm

Koolhydraatarme pasta recept

Koolhydraatarme pasta recept

Koolhydraatarme pasta recept

Pasta staat bekend om het enorme aantal koolhydraten. Op zich ontzettend jammer omdat pasta overheerlijk is en je er bovendien enorm mee kunt variëren.

Toch zijn er mogelijkheden om de koolhydraten in uw pasta te beperken.

Lees verder het koolhydraatarme pasta recept?

Koolhydraten in pasta

De hoeveelheid koolhydraten in pasta verschilt enorm. Echter aan 50 g koolhydraten per 100 g pasta zit je al erg snel aan. Als je uitgaat van 150 g pasta per persoon voor een hoofdgerecht zit je dus al snel op 75 g koolhydraten. En dit is alleen de pure pasta zonder saus.

Voor een indicatie hoeveel koolhydraten er in de verschillende soorten pasta zitten, een kort overzicht:

Product Koolhydraten per 100 g
Grand'Ita­lia Far­f­al­le tra­di­zi­o­na­li 71 g
AH Ver­se spa­ghet­ti all'uo­vo 53 g
AH Pen­ne 72 g
Jumbo Spaghetti Naturel 72 g
Barilla Spaghetti n.5 70,9 g
Honig Gesneden Spaghetti 72 g

Waarom zitten er zoveel koolhydraten in pasta?

Het traditionele deegrecept voor pasta is erg simpel en bestaat uit bloem, water en eieren.

Bloem bevat veel koolhydraten (76 g per 100 g). Aangezien bloem het hoofdbestandsdeel is van pasta, verklaart dit direct waarom pasta zoveel koolhydraten bevat.

Eventueel kunt u volkoren tarwebloem gebruiken. Deze bevat echter ook nog steeds 72 g koolhydraten per 100 g. Bovendien zult u een klein gedeelte bloem moeten gebruiken voor het binden van het pastadeeg.

Het verschil in koolhydraten tussen bloem en volkoren tarwemeel is niet zo groot. Echter, het grote verschil zit in het type koolhydraten. Bloem bevat veel meer snelle koolhydraten dan volkoren tarwemeel. En de snelle koolhydraten zijn de koolhydraten die je zoveel mogelijk zou moeten vermijden.

Zijn koolhydraten slecht? Dit is niet per definitie zo. Het is echter wel van belang het aantal koolhydraten dat u binnen krijgt te beperken en er vooral op te letten welke koolhydraten u binnenkrijgt.

Het voordeel van volkoren tarwemeel is dat deze meervoudige, langzame koolhydraten bevatten.

Calorieën in pasta

Behalve het hoge aantal koolhydraten bevat pasta ook veel calorieën. Het exacte aantal calorieën hangt af van de saus die u gebruikt voor de pasta.

Maakt u bijvoorbeeld een saus met verschillende soorten kaas dan zal de pasta zeer veel calorieën bevatten. Een traditioneel pasta Carbonara recept, dus zonder room, zal minder calorieën bevatten.

Echter, het zal al snel een gerecht worden met veel calorieën en veel koolhydraten. En dit is juist een te vermijden combinatie wanneer u op uw gewicht wil letten. Als u bijvoorbeeld een low fat high carb dieet volgt is dit iets wat absoluut niet past.

Het koolhydraatarme pasta recept

Er zijn 2 mogelijkheden voor het koolhydraatarme pasta recept.

De eerste en het gemakkelijkst is; koolhydraatarme pasta kopen. Er zijn verschillende merken koolhydraatarme pasta te koop. Om u een voorbeeld te geven:

 • Adam`s pasta alla eva. Hoe deze smaakt kan ik u niet vertellen, aangezien ik deze nog nooit heb geprobeerd. Met 4.3 g koolhydraten per 100 g is dit een pasta met zeer weinig koolhydraten. De prins is 3,79€ voor 250 g. De pasta bestaat voor 20% uit eieren wat het aantal koolhydraten drastisch reduceert.
 • Het bekende merk Atkins heeft ook een koolhydraatarme pasta. Deze bevat 23 g koolhydraten per 100 g. Dit is dus aanzienlijk meer dan de Adam`s pasta maar nog steeds veel minder dan de standaard merken die u in de supermarkt vindt. De Atkins penne kost ongeveer 3,89€ per 250 g. Wel is het zo dat u regelmatig hoge kortingsacties kunt vinden voor Atkins producte
 • Een ander merk is Carbzone pasta die 14 g koolhydraten bevatten per 100 g. Deze heeft een prijs van 4,39 € per 250 g.

Veelal worden in de koolhydraatarme pasta meer eieren gebruikt dan in de standaard pasta. Hierbij worden het aantal koolhydraten dus beperkt door bloem te vervangen door eieren.

Smaak van koolhydraatarme pasta

De smaak is over het algemeen iets anders dan wat u gewend bent. Dit houdt niet direct in dat deze niet goed smaakt. Bovendien zijn deze pasta`s een behoorlijks stukje duurder dan dat u gewend bent.

Als u dit echter omrekent hoeveel deze pasta per portie kost dan valt dit reuze mee. Als u uitgaat van 50 g pasta per portie, dan zit u tussen de 0,70 en 0,85€ per portie.

Alternatieven voor pastadeeg.

Voor het echte koolhydraatarme pasta recept zult u de originele pasta moeten vervangen door een alternatief. Op deze manier kunt u zelfs een pasta maken dat in een koolhydraatarm dieet past.

Hierbij kunt u het pastadeeg vervangen door groente. Dit komt u tegenwoordig meer en meer tegen. Het wordt wel pasta genoemd maar is eigenlijk wel iets anders. Dit neemt niet weg dat u hier wel gewoon een overheerlijk recept van kunt maken. Groenten die zich hiervoor uitstekend lenen zijn:

Koolhydraten per 100 g:
Courgette 3,1 g
Pompoen 7 g
Wortel 10 g

Een ander alternatief is mozzarella gebruiken als pasta. Dit gaat als volgt:

 1. Neem een zakje mozzarella en rasp  deze.
 2. Zet deze vervolgens even in de magnetron zodat deze smelt.
 3. Meng hier vervolgens een ei doorheen en kneedt dit goed door elkaar. Zo ontstaat er een soort van deeg.
 4. Doe het deeg vervolgens tussen 2 stukjes bakpapier. Druk dit goed plat, bijvoorbeeld met behulp van een keukenroller. Vervolgens kunt u het platgedrukte deeg in reepjes snijden
 5. Vervolgens even een half uur in de koelkast zetten.
 6. Uw mozzarella pastadeeg vervolgens nog even 2 minuten koken en u heeft een koolhydraat vrije pasta.

Op deze manier maakt u een past voor bijvoorbeeld een koolhydraatarme lunch om u te helpen bij bijvoorbeeld 5 kilo afvallen.

De pastasaus

De pasta zelf is natuurlijk maar 1 ingrediënt voor uw pasta. Een overheerlijke saus maakt of breekt de pasta.

Pastasaus maken is super eenvoudig. En bovendien vele malen lekkerder dan de pastasaus in potjes die u in de supermarkt koopt.

Persoonlijk hou ik van een simpele pastasaus met niet al te veel ingrediënten. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd.

Een paar simpele voorbeelden:

 • 50 g salami in stukjes gesneden.
 • 10 cl witte wijn.
 • 2 el Ricotta.
 • Een scheutje kookroom.
 • Een handje pijnboompitten.
 • Een chilipeper.
 • Rucola.

De bereiding is als volgt:

 1. Doe een scheutje olijfolie in een pan en rooster hierin kort de pijnboompitten.
 2. Doe hier vervolgens de wijn en ricotta kaas bij en roer deze totdat er een gladde saus ontstaat.
 3. Voeg vervolgens de fijn gesneden chili en room toe en blijf deze goed roeren totdat er een gladde saus ontstaat.
 4. Voeg de gekookte pasta hier vervolgens aan toe en laat deze nog een minuutje meekoken waarbij u het geheel goed door elkaar mengt. Aan het einde voegt u de rucola toe.

Bij het serveren kunt u nog wat geraspte (Parmezaanse) kaas over de pasta strooien.

Een andere mogelijkheid is een gorgonzola saus, wat prima past binnen een koolhydraatarm dieet. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is:

 • Kookroom of slagroom.
 • Gorgonzola.

De bereiding hiervan is super simpel.

 1. De gorgonzola in stukjes snijden.
 2. Doe vervolgens de room in een pan en warm deze op. Doe vervolgens de gorgonzola in de pan en blijf deze roeren totdat er een gladde saus ontstaat.

Wat wij zelf regelmatig doen is na het weekend een pastasaus maken van de restjes in de koelkast. Dit is bijna standaard ons maandagavond diner.

We zijn altijd weer blij verrast hoe goed dit smaakt. En elke week is het toch net weer iets anders. Bovendien gebruiken wij de ene keer een koolhydraatarme pasta en de andere keer gebruiken wij het koolhydraatarme pasta recept op basis van bijvoorbeeld courgette.

Wat ons betreft een echte aanrader!

Op zoek naar meer gezonde recepten?

Het koolhydraatarme pasta recept is slechts een voorbeeld hoe u gerechten die u regelmatig eet kan veranderen in een gerecht met veel minder koolhydraten.

Om nog veel meer ideeën te ontvangen voor lekkere en gezonde recepten kan ik u de afslank receptenbijbel sterk aanbevelen. U kunt hier ook de afslank receptenbijbel ervaringen teruglezen.

De afslank receptenbijbel bestaat uit meer dan 100 verschillende gerechten onder het motto “snel, makkelijk en lekker”.

Het is een nieuwe methode om een dieet gevarieerd en lekker te houden, zodat het jo-jo effect wordt voorkomen.  Een enquête onder mensen die de afslank receptenbijbel gebruiken toont aan dat dit ook echt zo is.

Wilt u op een gezonde manier afvallen, waarbij u bovendien nog steeds allerlei heerlijke gerechten kunt eten? Dan is de afslank receptenbijbel wat u nodig heeft.

De afslank receptenbijbel is te verkrijgen als boek en ook als ebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *