Koolhydraatarm

Koolhydraatarm brood recept

Koolhydraatarm brood recept

Koolhydraatarm brood recept

Brood is een van de producten met gigantisch veel koolhydraten. Een koolhydraatarm brood recept is dan ook zeer welkom.

Lees hier hoe u een sneetje brood van slechts 2 g koolhydraten kunt maken, waarbij standaard brood ongeveer 16 g koolhydraten bevat!

Een koolhydraatarm brood recept mag daarom niet ontbreken op recepten om af te vallen. Bovendien past dit prima in de strakke buik bijbel

Koolhydraatarm brood kopen.

Het gemakkelijkste is natuurlijk uw koolhydraatarm brood gewoon in de supermarkt kopen. Er zijn tegenwoordig wel wat opties voor brood met minder koolhydraten. De meeste supermarketen verkopen deze inmiddels Zo kunt u bij de Albert Heijn brood van Atkins vinden met 5 g koolhydraten per sneetje brood.

De Aldi heeft echter ook een goede optie met slechts 7 gram koolhydraten per sneetje brood. En bij de Aldi betaalt u hier natuurlijk niet al teveel hiervoor. De laatste keer dat ik deze gekocht heb was deze slechts 1,29€.

Het smaakt en de textuur is wel net iets anders. Het is iets luchtiger dan standaard brood. Het is echter wel een goede optie. Zeker wanneer u niet de tijd heeft om deze zelf te bakken

Kant en klaar broodmeel kopen.

Er zijn ook mogelijkheden om het meel kant en klaar te kopen en hiermee uw brood te bakken. Dit vind ik zelf echter wel erg prijzig. Voor een broodmix van bijvoorbeeld het merk Sukrin betaald u 6,95€ en dat is voor slechts 1 brood. Het voordeel hiervan is echter wel dat 1 snede brood slechts 1 koolhydraat bevat.

Het koolhydraatarm brood recept

Om zelf koolhydraatarm brood te bakken dient u uiteraard ingrediënten te gebruiken die weinig koolhydraten bevatten. Bovendien moet u niet verwachten dat u op deze manier de exacte smaak en textuur van brood zult verkrijgen.

Hiermee wil ik niet zeggen dat de smaak minder is. Integendeel in mijn opinie is de smaak zelfs beter. Zeker wanneer u het vers en nog enigszins warm eet.

Ingrediënten die goed te gebruiken zijn als basis voor een koolhydraatarm brood recept:

 • Amandelmeel:  6 g koolhydraten per 100 g.
 • Kokosmeel: 4 g koolhydraten per 100 g
 • Gebroken lijnzaad: 13 g koolhydraten per 100 g

Ondertussen is het misschien wel een van mijn lijfspreuken, maar kijk altijd op de etiketten! Zelf gebruik ik amandelmeel van Holland & Barret welke 6 g koolhydraten bevat. Er zijn ook varianten die 10 g of zelfs meer bevatten.

Hoe dat kan? Dat is een goede vraag. Ik vermoed dat het te maken heeft met de zuiverheid van de producten. Misschien worden er aan sommige producten nog andere stoffen toegevoegd die er eigenlijk niet in thuis horen.

Recept op basis van deze ingrediënten:

 • 300 g amandelmeel
 • 50 g gebroken lijnzaad
 • 50 g kokosolie
 • ½ theelepel zout
 • ½ theelepel baking soda
 • 5 eieren

Bereiding:

 • Verwarm de oven op 180 graden
 • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en verdeel deze gelijkmatig over een bakvorm. Mijn voorkeur bij het bakken is het gebruik van een siliconen bakvorm.
 • Laat vervolgens 30 minuten bakken in de oven. Houdt het echter goed in de gaten. Amandelmeel verbrandt nogal snel en als het te bruin wordt kunt u het afdekken met een stukje aluminiumfolie.
 • Laat het brood vervolgens nog ongeveer 15 minuten nagaren in de oven.

Amandelmeel zal niet zo rijzen zoals u gewend bent van broodmeel of een cake mix.  

De structuur van brood op basis van amandelmeel is iets anders dan wat u van brood gewend bent. Het lijkt qua structuur iets meer op cake. Dit omdat het behalve een koolhydraat arm brood recept is, het ook een glutenvrij recept is. En gluten geven de structuur aan brood.

Koolhydraatarm brood recept

Koolhydraten in het amandelmeel brood.

In het gehele brood zitten na bereiding ongeveer 32 koolhydraten. Uit dit brood kunt u ongeveer 15 plakjes halen, uiteraard na gelang hoe dik u het snijdt.  Dit komt neer op ongeveer 2,2 g koolhydraten per sneetje amandelbrood.

Persoonlijk hou ik ervan het zo dun mogelijk te snijden. In dit geval kunt u gedurende dag nog een extra sneetje amandelbrood nemen. Zo kunt u een lekker belegd broodje maken voor uw ontbijt maar ook voor uw lunch. Beide passen prima in de rubrieken ontbijt recepten zonder koolhydraten of een koolhydraatarme lunch.

Baktijden.

Het is mij wel vaker opgevallen dat baktijden geen exacte wetenschap is Zo kan er, vooral naarmate de oven ouder wordt, een afwijking zitten tussen aangegeven en werkelijke temperatuur.

Ook het gebruik van de bakvorm heeft invloed op de baktijd. Een siliconenvorm is snel op temperatuur en zal de baktijd reduceren.

Bij een blik duurt dit langer omdat deze eerste op temperatuur moet komen. Daarna, het meest bij een zwart bakblik, zal de hitte van het blik als het ware voor een soort van extra oven zorgen. In het begin bakt het recept iets langzamer, maar daarna zal het juist extra snel garen. Hierbij is de kans op uitdrogen groter.

Dit is de reden dat ikzelf de voorkeur geef aan een siliconen bakvorm.

Zoals gezegd houdt een gerecht wat u in de oven bereidt altijd goed in de gaten en controleer af en toe even met de cocktailprikker of het al gaar is. Komt de cocktailprikker er schoon uit, dan is uw baksel gaar.

Variaties op het koolhydraatarm brood recept.

U kunt natuurlijk andere ingrediënten met weinig of zonder koolhydraten toevoegen om te variëren met uw brood. Zo kunt u uw amandelbrood maken naar uw eigen voorkeur. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • Geraspte Parmezaanse kaas.  
 • Een ½ eetlepel appelazijn samen met een ½ eetlepel zoetstof. Een goed product hiervoor is bijvoorbeeld Green Sugar.
 • Wat kokosrasp om een zoet karakter aan het brood te geven (dit is niet mijn favoriet).
 • Een paar eetlepels roomkaas of hüttenkäse.

Ik raad u echter aan om eerst het basisrecept te maken. Bakken met amandelmeel is toch net iets anders dan gewoon bakmeel. Het kan zijn dat u de eerste keren dat u dit brood maakt niet helemaal tevreden bent. Misschien moet u toch iets langer of korter bakken of langer laten nagaren.

Pas nadat u geheel tevreden bent met het resultaat, kunt u gaan variëren. Dit omdat extra ingrediënten toch ook een extra moeilijkheidsgraad toevoegen.

Uw brood beleggen.

U kunt uw brood zo beleggen zoals u wilt. Het doel is echter een koolhydraatarm brood dus dan zou ik kiezen voor koolhydraatarm beleg. Bijvoorbeeld kaas, met daarbij een stukje tomaat en wat groene slablaadjes. Wilt u uw brood beleggen met wat extra groenten, kijk dan bij groenten met weinig koolhydraten om te kijken wat geschikte groenten zijn. 

Afslank receptenbijbel

Een brood met slechts 2 koolhydraten per portie is een goed begin om af te vallen. Bovendien maakt dit het weer een stuk makkelijker en lekkerder. U kunt nu tijdens uw dieet nog gewoon een lekker broodje eten.

Om afvallen nog gemakkelijker te maken, is het van groot belang om nog meer van dergelijke recepten bij de hand te hebben. U zult zien dat wanneer u voldoende, lekkere en gevarieerde recepten voorhanden heeft dat afvallen een stuk makkelijker is.

Een hulpmiddel dat ik hierbij kan aanraden is de afslank receptenbijbel. Hiermee krijgt u meer dan 100 gevarieerde gerechten waarmee u gegarandeerd zult afvallen. En bovendien omdat u zoveel gevarieerde gerechten voorhanden heeft, zullen de kilo`s ook niet meer terugkomen.

Probeer een vrijblijvend het gratis weekmenu uit van de afslank receptenbijbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *