Koolhydraatarm

Hoeveel koolhydraten per dag om af te vallen

Hoeveel koolhydraten per dag om af te vallen

De vraag hoeveel koolhydraten per dag om af te vallen is persoonsafhankelijk. 

Sport en beweegt u veel of heeft u een baan met fysieke arbeid zijn factoren die een rol spelen. Koolhydraten voorzien uw lichaam van energie. Sport u veel dan zult u meer koolhydraten nodig hebben. 

U zult dan echter ook meer koolhydraten verbranden, waardoor de invloed op uw gewicht geringer is. 

Hoeveel koolhydraten per dag om af te vallen

Om te beginnen is het van belang onderscheid te maken tussen zogenaamde verteerbare koolhydraten en niet verteerbare koolhydraten.

Verteerbare koolhydraten: Deze koolhydraten worden in dunne darm afgebroken tot glucose. Het bekendste voorbeeld hiervan is suiker.

Onverteerbare koolhydraten: Door darmbacteriën worden deze in de dikke darm afgebroken. Dit zijn voedingsvezels.

Zoals al aangegeven voorzien koolhydraten uw lichaam van energie. Wanneer de energie vanuit de koolhydraten "op" is, gaat uw lichaam vet verbranden om aan energie te komen. Dit is het effect wat er voor zorgt dat u zult afvallen. Lichaamsvet wordt dan omgezet in energie wat door uw lichaam wordt verbruikt.

Let er echter wel op dat indien er geen lichaamsvet meer aanwezig is, uw lichaam spierweefsel zal gaan omzetten in energie. Dit is iets wat u absoluut moet voorkomen.

Snel of geleidelijk afvallen

Hoe minder koolhydraten je per dag eet, hoe meer je zult afvallen. Ga je minder dan 50 koolhydraten per dag eten dan zul je snel afvallen. Op deze manier is bijvoorbeeld 5 kilo afvallen redelijk snel te realiseren.

Ga je voor een schema tussen de 50 -100 gram koolhydraten per dag dan zul je uiteraard iets minder snel afvallen. Echter is het dan wel zo dat het eenvoudiger vol te houden is.

Om af te vallen is het maximale aantal koolhydraten 150 gram per dag. Hoe verder je hier beneden blijft en hoe meer je beweegt des te sneller je zult afvallen.

Met een meer geleidelijke gewichtsafname, is de kans groter dat je na het dieet ook beter op gewicht blijft. In andere woorden; het zogenaamde jojo effect zal dan kleiner zijn. Dit omdat je op deze manier je eetgedrag hebt verandert, waardoor de kans dat je dit blijft doen gewoonweg groter is.

Ga je voor de snelle gewichtsafname dan zal je al snel gaan hunkeren naar bepaalde gerechten of producten die niet in het koolhydraatarme dieet passen. Met  een minder stringent dieet kan je af en toe nog wel eens iets lekkers tussendoor nemen en zal deze hunkering minder zijn.  Hoeveel koolhydraten per dag om af te vallen, hangt er dus ook vanaf hoe snel u wilt afvallen. 

Mijn persoonlijke aanpak

Zelf ben ik eerst 2 weken begonnen met zo min mogelijk koolhydraten en daarna overgestapt naar maximaal 100 koolhydraten. Op deze manier zie je in de eerste 2 weken direct een groot effect. Als je daarna maximaal 100 koolhydraten per dag gaat eten, dan zal het voelen alsof je best wel veel producten kan eten. En ook al gaat het meer geleidelijk je zult nog steeds blijven afvallen.

Let er wel op dat het van groot belang is dat je de juiste type koolhydraten binnen krijgt. Dit dienen de onverteerbare koolhydraten te zijn. Een glas frisdrank is uit den boze.

Weest creatief

Met een beetje creativiteit kan je best hele lekkere dingen eten. Zo bevat een product zoals amandelmeel weinig koolhydraten en hiermee kunt uitstekend bakken en op die manier een dessert maken.

Heeft u bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een pizzabodem van bloemkool? Op deze manier wordt het hoeveel koolhydraten per dag om af te vallen een stuk makkelijker. 

Mijn ervaring met een koolhydraatarm dieet is dat je nieuwe recepten gaat uitvinden die eigenlijk ontzettend lekker zijn. Een pompoensoep stond eigenlijk nooit op mijn menu, maar is zo gemakkelijk om te maken en ook nog eens lekker. Courgette chips, ook erg gemakkelijk om te maken en ook gewoon lekker. Of kijk voor het recept van een koolhydraatarme kippensoep op koolhydraatarme lunch

Ondersteuning bij recepten en gerechten

De kans van slagen wordt vele malen groter indien u recepten voor koolhydraatarme recepten bij de hand heeft. Dit is een bron van inspiratie om gevarieerd te blijven eten en bovendien ook smaakvolle gerechten op tafel te kunnen zetten.

Dit geldt eigenlijk voor elk dieet dat je volgt. Zorg dat je een selectie van lekkere en goede recepten bij de hand hebt. Dit is het allerbelangrijkste om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken.

Wacht je tot je honger hebt en ga je dan eens kijken wat je gaat eten, dan heb je een grote kans dat je iets zult eten wat je eigenlijk beter niet zou moeten eten.

Een bron die ik hiervoor gebruik is de receptenbijbel.  Hiermee heb je direct 100 gezonde recepten bij de hand. Een ander groot bijkomend voordeel is dat je op basis van deze reepten ook heel gericht je boodschappen kunt doen.

Misschien is dit ook iets voor jou. Je kunt gratis een weekmenu uitproberen, dus dat is al direct mooi meegenomen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *