Afvallen

Goedkoop en gezond eten

Dat goedkoop en gezond eten niet samengaan is in onze opinie echt een mythe. Er zijn meer dan voldoende gezonde producten te koop, die erg goedkoop zijn. Wel dien je op een paar punten te letten.

Goedkoop en gezond eten

Eet wat het seizoen je biedt

In onze opinie is het allerbelangrijkste het letten op seizoenen. Vooral bij fruit en groenten scheelt dit enorm in de prijs. Neem bijvoorbeeld aardbeien. Deze kunnen in de supermarkt buiten het seizoen behoorlijk prijzig zijn. 

Koop je deze echter op de markt, tijdens het aardbeienseizoen, dan koop je al voor een paar euro een kilo aardbeien. Op die manier heb je een goedkope en uitermate gezonde snack.

Dit is echter maar 1 voorbeeld. Ditzelfde gaat op voor veel verschillende producten. Asperges zijn hiervan ook een goed voorbeeld. Asperges zijn uitermate gezond. Goedkoop en gezond eten is tijdens het aspergeseizoen heel goed mogelijk. 

Maar dan niet de eerste weken van dit seizoen. Wacht gewoon totdat er volop aanbod is, want dan dalen de prijzen bijna per dag. Op deze manier kan je goedkoop, gezond en lekker eten. Hierdoor wordt zelfs afvallen leuk.

Kies voor gezonde producten

Vervang eens een product dat je normaal gesproken eet voor een gezond alternatief. Een zoete aardappel is bijvoorbeeld een prima alternatief voor de gewone aardappelen. Uiteindelijk zal het wel net iets duurder zijn, maar is het verschil marginaal.

Maak keuzes en stel prioriteiten

In plaats van een kopje koffie op een terras, kan je die paar euro die je daarvoor uitgeeft, ook besteden aan het kopen van een gezonder product in de supermarkt. Uiteindelijk is het ook een keuze waar je jouw geld aan uit wilt geven. 

Is dit voor leuke dingen, iets lekkers of voor jouw gezondheid?

Let op de houdbaarheidsdatum

Bij versproducten is het altijd goed om te letten op de houdbaarheidsdatum. Tenzij je iets koopt wat je direct gaat eten, of uiterlijk de volgende dag.

Doe je dit niet, dan is het vaak zo dat dit tot verspilling zal leiden.

Koop wat je nodig hebt. Aan de ene kant is het verstandig om niet elke dag naar de supermarkt te gaan. Dit omdat je bijna altijd wel iets koopt wat je eigenlijk niet nodig hebt of iets wat niet echt gezond is. 

Aan de andere kant, indien je teveel koopt dan loop je weer het risico dat je dingen gaat weggooien.

Houdbaarheidsdatum

Zorg dat je hiervoor een goede balans vindt. Dit is per persoon verschillend.

Zorg voor goede recepten van lekkere gerechten

Goede recepten zijn ook onmisbaar. Met een goed recept kan je aan heel veel producten een twist geven, zodat deze uitermate lekker zijn. En bovendien creëer je op die manier ook variatie. 

Heb je bijvoorbeeld wel eens geglaceerde wortels gemaakt? In onze opinie zijn deze uitermate lekker en het kost je bijna niks.

Door de wortels eerst even kort te bakken, vervolgens te laten garen in bouillon en op het einde een lepel honing toe te voegen, krijg je een ontzettend lekker gerecht. 

Uiteraard dien je wel wat boter toe te voegen om de wortels te bakken, waardoor je zou kunnen zeggen dat het niet echt gezond meer is. Echter, in onze opinie weegt het feit dat je op die manier een forse portie groente binnenkrijgt op tegen dat effect. En vergeet niet dat 100 g wortels slechts 40 calorieën bevatten.

Let op de aanbiedingen

Als je goed oplet, voordat je boodschappen gaat doen, dan kan je ook goedkoop en gezond eten. Wel zal je misschien een supermarkt extra dienen te bezoeken, om te profiteren van alle aanbiedingen. Maar in onze opinie is dit het vaak meer dan waard.

Neem gewoon even de tijd om voordat je boodschappen gaat doen om de verschillende folders van aanbiedingen van supermarkten door te lezen. Dit kan je ook gewoon eenvoudig online doen. Er zijn zelfs apps die de aanbiedingen van verschillende supermarkten overzichtelijk weergeven.

Maak een weekplan voor de maaltijden

Goed nadenken over wat je gaat eten helpt ook ontzettend.

Weet je eigenlijk nog niet wat je wilt gaan eten, op het moment dat je naar de supermarkt gaat, dan zal goedkoop en gezond eten moeilijker worden. 

In dat geval is de kans groot dat je naar ongezonde producten gaat grijpen die makkelijk te bereiden zijn.

Maak je voor jezelf echter een maaltijdplan, waarbij je ook de folders van verschillende supermarkten erbij betrekt, dan kan je op zeker goedkoop en gezond eten. 

Goedkoop en gezond eten planning

Daarnaast kan je dan op die manier ook opzoek gaan naar recepten om producten te bereiden. Neem bijvoorbeeld prei. In de aanbieding betaal je soms slechts 60 cent voor een prei. Met een paar uien maak je hiervan al snel een overheerlijke uiensoep.

Weersta de verleidingen

Iedereen kent wel de aanbiedingen van 1+1 gratis, of het 2e product voor de halve prijs. Regelmatig worden dit soort aanbiedingen toegepast op ongezonde producten. 

Een keer een zak chips moet op zijn tijd kunnen. Echter, je zal dan zien dat er net een aanbieding, is dat je de 2e gratis krijgt. En eigenlijk zou je geen twee zakken dienen te kopen. Aan de andere kant laat je de 2e gratis zak niet in de supermarkt liggen.

In dat geval dien je de discipline op te brengen, om niet gelijk twee zakken op te eten. Dit is echter niet altijd even eenvoudig. Je dient dit soort producten echter niet onbeperkt te eten.

Interessante websites

Welk dieet je ook volgt, er zijn altijd wel goedkope opties om gerechten klaar te maken. Er zijn ook speciale websites voor goedkope recepten. Bijstandsgerechten heeft bijvoorbeeld gerechten die maximaal 5€ kosten. De meeste gerechten zijn echter nog een stuk goedkoper. Gezond eten vergt goede recepten.

Deze gerechten kan je ook aanpassen, zodat deze nog gezonder worden. 

Maar ook op pagina`s zoals smulweb kom je meer dan voldoende recepten tegen voor goedkope en gezonde gerechten. Met een beetje inspanning is goedkoop en gezond eten zeker mogelijk.

De afslank receptenbijbel biedt ook gezonde recepten die helemaal niet zo duur zijn. In onze ogen is goedkoop en gezond eten meer een mindset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *