Minder calorieën

Gezonde recepten met weinig calorieën

Gezonde recepten met weinig calorieën

Gezonde recepten met weinig calorieën.

De richtlijnen voor een volwassene voor het aantal calorieën is ongeveer 2,000 voor een vrouw en 2,500 voor een man.  Het uitgangspunt voor gezonde recepten met weinig calorieën, is eerst inzichtelijk krijgen hoeveel calorieën u op dit moment per dag binnenkrijgt. 

Het aantal calorieën dat u op dit moment binnenkrijgt is het startpunt. Daarom is eerst calorieën tellen een belangrijk begin.

En vervolgens het aantal calorieën verminderen, zodat u zult afvallen.

Calorieën tellen

Als je wilt afvallen dan is een van de methoden te zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt. Als je bijvoorbeeld het aantal  calorieën met 500 per dag vermindert, zul je behoorlijk wat gewicht gaan verliezen. 

Eet u bijvoorbeeld op  dit moment 3,000 calorieën per dag, dan is de eerste stap om dit terug te brengen naar bijvoorbeeld 2,500 calorieën. Dit kunt u al snel bereiken door 1 maaltijd, met name de maaltijd waarbij u de meeste calorieën binnenkrijgt, te vervangen door een gezond recept met weinig calorieën.

Zijn het de tussendoortjes waardoor u veel calorieën binnenkrijgt, vervang dan deze eens door een van de gezonde recepten met weinig calorieën. 

Producten met weinig calorieën.

Wat zijn nu producten met weinig calorieën? Producten met veel vezels en eiwitten bevatten over het algemeen weinig calorieën. Door de aanwezige voedingsstoffen zijn dit over algemeen goed vullende producten. U zult niet direct weer honger krijgen. Voorbeelden van deze producten zijn:

  • Groenten.
  • Vlees (Kip, mager rundvlees)
  • Vis (schol, sliptong, garnalen)

Let er wel goed op wat voor vis of vlees u eet. De vettere soorten (gehakt, paling, makreel) bevatten relatief wel veel calorieën. 

Ik raad hier wel sterk aan om onbewerkte producten te eten. Groeten uit blik of pot, kan bevatten vaak toevoegingen van bijvoorbeeld suiker andere stoffen. Het beter de verse groenten te kopen en deze zelf te bereiden. Het zelfde geld voor vlees. Het is beter zelf vlees te bereiden met wat peper en zout of andere kruiden dan gemarineerd vlees te kopen. Op deze manier weet u zeker wat u binnenkrijgt.

Houdt u van zoet? Dan kunt eraan denken om bijvoorbeeld suiker te vervangen door een andere zoetstof. Bijvoorbeeld erythritol en stevia zijn beide zoetstoffen zonder calorieën, waarmee u ook prima kunt bakken en koken.     

Begin simpel

Boter en olijfolie zijn producten met meer dan 700 calorieën per 100 gram (olijfolie zelfs bijna 900). Als u bijvoorbeeld uw stukje vis of vlees bakt in een grillpan zonder boter of olie, of even op de BBQ legt, bespaart u al direct behoorlijke wat calorieën.  

Neem als voorafje bijvoorbeeld een groentesoep, wat slechts 35 calorieën per 100 ml bevat. U ergste honger stilt u dan met een caloriearm product. Eet meer groeten in verhouding tot vis, vlees of aardappels. Gebruik meer mager vlees (biefstuk, rosbief, kipfilet) in plaats van bijvoorbeeld gehakt of braadworst. 

Op deze manier bespaart u direct heel veel calorieën, zonder veel moeite, of dat u rondloopt met een hongerig gevoel. 

Zet ook geen onrealistische doelen. Begin eerst eens met 5 kilo afvallen. Dit zal al direct een verschil maken en het is zeer motiverend om uw doelstellingen te behalen. 

Verschil tussen calorieën en koolhydraten

Producten met weinig calorieën zijn per definitie niet laag in koolhydraten. Een goed voorbeeld hiervan is kaas. Kaas bevat zeer weinig koolhydraten, maar wel veel calorieën. Bent u opzoek naar koolhydraatarme gerechten, kijk dan eens bij koolhydraatarme lunch. 

Inspiratie voor gezonde recepten met weinig calorieën 

Als u de eerste simpele stappen heeft gezet om het aantal calorieën te verminderen, dan is de volgende stap opzoek gaan naar gezonde recepten met weinig calorieën. 

Hoe komt u nu aan gezonde recepten met weinig calorieën? U kunt natuurlijk via Google het nodige vinden op dit gebied. Mijn ervaring is echter dat wanneer u de recepten direct bij de hand heeft, u deze ook eerder zal gaan gebruiken. U hoeft niet eerst te zoeken en bovendien voorkomt u ook afleidingen. Want niet alles wat u via Google vindt is ook echt geschikt als gezond recept.

Persoonlijk vindt ik de afslank receptenbijbel uitermate geschikt voor het snel vinden van een gezond recept.

Om te starten vindt u daar een gratis weekmenu met recepten. Ideaal om uit te proberen of dit iets voor u is. Het kost u tenslotte helemaal niks. 

Zoals bijna met alles wat u wilt veranderen aan u gewoontes, stel het niet uit, maar doe het direct. Ik kan u namens recepten om af te vallen verzekeren dat als u zicht voorneemt, "ik doe het volgende week wel", dat dit niet gaat werken. Het gezegde is niet voor niks, van uitstel komt afstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *