Calorieën tellen

Calorieën tellen

calorieën tellen

Weet u hoeveel calorieën u per dag binnen krijgt? Calorieën tellen is aan te raden om dit inzichtelijk te krijgen. Probeert u af te vallen dan is dit het uitgangspunt. Recepten om af te vallen helpt u om dit zo makkelijk mogelijk te maken.

Waarom calorieën tellen?

Calorieën worden ook wel uitgedrukt in Kcal oftewel energie. Aan de ene kant krijgt u via uw voeding & drinken elke dag calorieën binnen. Aan de andere kant verbrand u de nodige calorieën. Hoe meer u beweegt hoe meer calorieën u per dag verbrand.

Indien u meer calorieën binnenkrijgt dan dat u verbrand zult u dat merken in uw gewicht. U zult veel meer of iets meer aankomen. Dit afhankelijk van het overmatige aantal calorieën wat u per dag binnenkrijgt. Vergeet hierbij niet dat zelfs als u per dag slechts een klein aantal calorieën meer binnenkrijgt dan dat u verbruikt, dit op termijn toch een groot effect kan hebben. 

Door het calorieën tellen dat u binnenkrijgt, kunt u, of uw voedingspatroon aanpassen om indien nodig het aantal calorieën te verminderen, of meer gaan bewegen zodat u meer calorieën zult verbranden. Als u uiteindelijk meer calorieën verbrand dan u binnen krijgt zult u afvallen. 

Dit is uiteraard geen rocket science, maar u zult wel moeten weten hoeveel calorieën u binnenkrijgt om te bepalen of u deze moet verminderen of meer moet gaan bewegen. Het gezegde meten is weten is hier dan ook erg toepasselijk.

Hoeveel calorieën per dag?

Het aantal aanbevolen calorieën per dag verschilt per leeftijd en geslacht, maar ook of u fysieke arbeid levert of bijvoorbeeld veel sport.

Volgens het voedingscentrum hebben gezonde mannen ongeveer 2,500 calorieën per dag nodig en vrouwen 2,000. Indien u wilt afvallen op basis van het minder calorieën binnenkrijgen dan zult u dus moeten zorgen dat u minder calorieën binnenkrijgt.

Dit zijn echter wel heel erg grove en algemene richtlijnen. Op bijvoorbeeld www.caloriecalculator.nl kunt u  het aantal benodigde calorieën veel nauwkeuriger berekenen. Op basis van uw gewicht en lengte en de daarbij behorende BMI (Body Mass Index) wordt er de zogeheten BMR weergegeven.

De BMR staat voor het aantal calorieën dat u per dag verbrand, zonder enige vorm van beweging. Vervolgens wordt er ook het aantal calorieën opgegeven dat u verbrand in de door u opgegeven situatie. Hiervoor dient u ook uw bewegingsniveau op te geven.

Dit is zeer interessant omdat je direct kan zien wat het effect is van beweging. Mijns inziens is het misschien nog wel gemakkelijker om meer calorieën te verbranden door meer te gaan bewegen of te sporten dan het letten op de calorieën. Een combinatie van beide is natuurlijk het beste.

Om dit te illustreren, de gegevens van een vrouw van 40 jaar met een lengte van 170cm en een gewicht van 70 kg.

Geen beweging Weinig beweging (zittend beroep) Redelijk sportief (1-3 keer  sporten per week) Sportief ( 3- 5 keer sporten per week
1401 1681 1926 2171

Zoals u kunt zien verbrand u met weinig beweging 1,681 calorieën per dag. Bent u sportief dan is dit wel 2,171 calorieën per dag. Hieruit blijkt dat de richtlijn van het voedingscentrum van 2,000 calorieën een gemiddelde is, maar dat het beter is om naar uw werkelijke situatie te kijken.

Calorieën tellen, zorg dat u niks mist!

Het tellen van de calorieën van uw maaltijden is op zich eenvoudig. U moet er alleen even de tijd voornemen. Zorg ervoor dat u alle calorieën telt en absoluut niks vergeet. De kleine snacks tussendoor kunnen veel calorieën bevatten en als u deze per ongeluk vergeet dan begint u dus met een verkeerde aanname. De calorie-inname van meerdere kleine snacks kan soms veel hoger uitvallen dan dat u ooit had gedacht.

Maar vergeet ook niks tijdens een maaltijd. Vergeet niet bijvoorbeeld de dressing op een salade of de saus bij uw vlees.

Hulp bij het calorieën tellen.

Zoals aangegeven is het uitermate belangrijk bij het calorieën tellen dat u niks vergeet. Dit houdt dus in dat u de hele dag moet bijhouden wat u eet.

U kunt natuurlijk een notitieboekje bij u houden om alles op te schrijven of u kunt een notitie in uw telefoon maken.

Er zijn echter ook meerdere apps die u kunt gebruiken om uw calorieën bij te houden. De app”MyFitnessPal is bijvoorbeeld een goede hulp bij het tellen van calorieën. Met deze app kunt u bijvoorbeeld streepjescodes scannen, waarbij de app automatisch aangeeft hoeveel calorieën deze producten bevatten. Als u dan invult hoeveel u hiervan heeft gegeten worden automatisch de calorieën berekend.

Bovendien kunt u op basis van persoonlijke data en doelen ook het aanbevolen aantal calorieën berekenen. Deze app is bovendien gratis dus een echte aanrader.

Er zijn veel verschillende apps beschikbaar die u kunnen helpen en omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft is het raadzaam te zoeken naar de app die u het prettigst vindt.

Afvallen is leuk wordt nog realistischer met een goede app. Het is een enorme stimulans als u ziet dat u minder calorieën heeft binnengekregen dan dat u heeft verbruikt. 

Producten met veel calorieën.

Het zal u niet verbazen dat fastfood heel veel calorieën bevat. Met bijvoorbeeld een Big Mac Menu zit u direct al op 1,300 calorieen. Bovendien is de voedingswaarde relatief laag en heeft u meestal binnen een paar uur al direct weer honger. Een pizza zit ook al snel op 1,000 calorieën. Als u bijvoorbeeld als doel heeft niet meer dan 2,000 calorieën per dag te eten dan heeft u hiermee dus al een groot gedeelte van de dagelijkse doelstelling verbruikt.

Maar bijvoorbeeld ook doppinda`s bevatten ongeveer 600 calorieën per 100 gram. Ook producten zoals olijfolie bevatten ontzettend veel calorieën. 

Producten met veel calorieën maar toch gezond.

Het is niet per definitie zo dat producten met veel calorieën altijd ongezond zijn. De ene calorie is de andere niet. Zo zijn producten met gezonde vetten op zich prima om te eten. Voorbeelden van dit soort producten zijn:

  • Noten en pitten.
  • Avocado.
  • Olijfolie en kokosolie.

Wilt u calorieën tellen om af te vallen, dan moet u er echter wel goed opletten hoeveel u van deze producten binnenkrijgt. Echter is het wel zo dat deze producten veel vitamines en mineralen bevatten. Deze producten geven dan ook een goede hoeveelheid energie. 

U weet het aantal calorieën en wat nu?

Nu u het aantal calorieën dat u per dag binnenkrijgt weet, wilt u natuurlijk kilo`s gaan afvallen. U kunt natuurlijk direct helemaal overstappen op gezonde voeding en het aantal calorieën drastisch gaan verminderen.

Vindt u dit te rigoureus dan kunt u op basis van de uitkomst van het calorieën tellen ook proberen om deze stapsgewijs te gaan verminderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld `maaltijd per dag te vervangen door een maaltijd met weinig calorieën. Een goed voorbeeld is hier een baby spinazie salade.

Calorieën tellen of een koolhydraatarm dieet?

De methode die u kiest wanneer u wilt afvallen bepaalt wat u mag eten. Bij een koolhydraatarm dieet kunt u bijvoorbeeld veel meer calorieën eten maar zijn koolhydraten uit den boze. Een koolsoepdieet recept kan bijvoorbeeld een goede keuze zijn wanneer u snel een aantal kilo`s wilt afvallen. Dit is echter geen methode om langere tijd vol te houden.

Wanneer u de methode van calorieën tellen volgt zijn koolhydraten geen probleem maar moet u wel op u calorieën letten. Bijvoorbeeld kaas past prima binnen een koolhydraatarm dieet, maar omdat kaas wel relatief veel calorieën bevat, moet u hier bij het calorieën tellen  mee oppassen.

Veel mensen de snel willen afvallen, kiezen vaak voor een koolhydraatarm dieet. Hiermee is snel resultaat te boeken. Echter is er wel een groot risico op het zogenaamde jojo-effect. Bovendien heeft u dan recepten nodig voor een koolhydraatarme lunch, of ontbijtrecepten zonder koolhydraten

Tips voor het verminderen van uw aantal calorieën.

Afhankelijk van het aantal calorieën wat u minder wilt gaan eten zijn er vaak direct resultaten te behalen zonder al teveel inspanning. Door bijvoorbeeld de tussendoortjes of snacks te vervangen door een stukje fruit zult u direct minder calorieën binnenkrijgen.

Hetzelfde geldt voor een maaltijd. Wanneer u bijvoorbeeld pasta eet, kunt u dit goed combineren door hier een salade bij te eten. Door hiermee een gedeelte van de pasta te vervangen en iets meer van de salade te eten zult u minder calorieën binnen krijgen.

Wacht bovendien niet met eten totdat u een echt hongergevoel heeft. Op dat moment is de kans dat u iets eet wat veel calorieën bevat veel groter.

Gaat u ergens naar toe? Bijvoorbeeld winkelen in de stad? Zorg ervoor dat u van tevoren iets gezonds heeft gegeten. Op deze manier zijn alle ongezonde verleidingen veel gemakkelijker te weerstaan.

Inspiratie voor gezonde maaltijden

Om u te helpen bij het bereiden van gezonde maaltijden zijn er veel receptenboeken beschikbaar. Het belangrijkste van dergelijke boeken is dat deze eenvoudige en gevarieerde recepten bevatten. Gezond eten recepten moeten er bovendien voor zorgen dat u voldoende vitamines en andere voedingsstoffen binnenkrijgt en dat u er niet alleen van afvalt. Afvallen moet u altijd doen op een verantwoorde manier.

Een echte aanrader hier is de afslank receptenbijbel van Oscar Helm, bekend van Happyhealthy. Met dit boek heeft u direct toegang tot meer dan 100 recepten. En niet alleen maaltijden maar ook gezonde snacks en zelfs desserts.

De afslank receptenbijbel is te verkrijgen in boekvorm of als e-book. Met de handige boodschappenlijstjes bespaart u bovendien veel tijd met het doen van uw boodschappen.

Gewoon doen!

Zoals met heel veel goede voornemens of veranderingen is het vooral een kwestie van doen. En het liefst per direct. Het gezegde van uitstel komt afstel is hier zeker van toepassing. Er is altijd wel een reden om niet te beginnen met het calorieën tellen of om direct gezonder te gaan eten.

Er zit altijd wel een verjaardag of een ander feestje of misschien zelfs wel een vakantie in de planning. Wanneer u wacht op het juiste moment om te beginnen zult u het blijven uitstellen.

Begin gewoon en doe het!  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.