Afvallen

Alternatieve zoetstoffen

Alternatieve zoetstoffen

In veel producten wordt gebruik gemaakt van suiker. Soms geheel overbodig omdat het product eigenlijk helemaal niet nodig is om suiker toe te voegen.. En waarom wordt niet vaker gebruik gemaakt van één van de gezonde alternatieve zoetstoffen?

Producten met alternatieve zoetstoffen

Gelukkig wordt het aantal producten in de supermarkt dat gebruik maakt van een andere zoetstof dan gewone suiker steeds groter. Zo maakt Peijnenburg veel reclame voor de ontbijtkoek met xylitol.

Er zijn inmiddels aardig wat alternatieven op de markt. Sommige met helemaal geen calorieën of koolhydraten of in ieder geval een stuk minder dan suiker. De zoetstof erythritol bevat bijvoorbeeld geen calorieën. Bovendien komt de smaak dicht in de buurt van de smaak van suiker.

Door een van de alternatieve zoetstoffen zonder calorieën te gebruiken kan je direct een gerecht een stuk calorie armer maken. Geraffineerde suiker bevat ongeveer 400 calorieën per 100 gram. En in taart of cake wordt toch behoorlijk wat suiker gebruikt.

Denk ook eens aan bijvoorbeeld jam. Wanneer u zelf jam maakt, dan weet u waarschijnlijk dat bij een kilo fruit soms wel een kilo suiker wordt toegevoegd. Dit terwijl het fruit van zichzelf al een heerlijke zoete smaak heeft. Door een alternatieve zoetstof te gebruiken kunt u zelf een heerlijke jam met veel minder suiker maken.

Bovendien is de glycemische index van alternatieve zoetstoffen veel lager of soms zelfs 0. Daarom worden dit soort zoetstoffen ook veel gebruikt door diabetici.

Ook bevatten deze zoetstoffen veel minder koolhydraten of zelfs helemaal geen netto koolhydraten. Dus bijvoorbeeld voor een koolhydraatarm dieet, om snel van uw buikvet af te raken kunt u ook gebruik maken van dit soort zoetstoffen.

Intensieve- en niet intensieve zoetstoffen

Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker. Soms wel 300 keer zo zoet, zoals bijvoorbeeld stevia. Met stevia als uitzondering, zijn intensieve zoetstoffen kunstmatige zoetstoffen. Een hele kleine hoeveelheid geeft dus al direct een enorme zoetheid aan een gerecht.

Niet intensieve zoetstoffen zijn minder zoet dan suiker of maximaal net zo zoet ten opzichte van suiker. Meestal is er dat geval sprake van een natuurlijke zoetstof ofwel natuur suikers. Laat u zich niet misleiden door e-nummers, ook natuurlijke producten hebben een e-nummer.

Natuurlijke of chemische alternatieven

Naast het gebruik van natuurlijke alternatieven voor suiker wordt er ook veel gebruik gemaakt van chemische alternatieven. Het bekendste voorbeeld hiervan is aspartaam.

Over aspartaam gaan er verschillende verhalen de ronde. Het gebruik is goedgekeurd door de europese voedsel en warenautoriteiten Dus in principe mag je ervan uitgaan dat het veilig is. Mits je het gebruikt volgens de dagelijks maximaal voorgeschreven hoeveelheid. Deze hoeveelheid is redelijk hoog en daar zal je niet zo snel overheen gaan. Mede gezien het feit dat het een hoge zoetheid heeft en je er dus weinig van nodig hebt.

Toch vind je op het internet verhalen die je aan het denken doen zetten. Zo is het hoofd van de FDA in Amerika afgetreden omdat hij zijn goedkeuring niet wou verlenen. Ook het Weizmann instituut uit Israël heeft studies gepubliceerd die aantonen dat het een gevaarlijk product zou zijn.

Zelf bakken of koken

Ondanks dat het aanbod van producten met alternatieve zoetstoffen toeneemt, is deze nog niet al te groot. Daarom is het zelf bereiden van bijvoorbeeld uw taart of cake aan te raden, zodat u zelf kunt beslissen wat u als alternatieve zoetstof wilt gebruiken.

Gebruik gewoon eens een alternatief voor suiker. U heeft echt niet de traditionele witte suiker nodig. Vergeet ook niet dat witte suiker geen enkele vorm van vitamines en mineralen bevat. U mist dus niks. Het enige is dat u per gram direct 4 calorieën bespaart.

Dit is misschien iets meer werk, maar zeer zeker niet minder lekker. En bovendien kan u op die manier toch genieten van een heerlijk dessert of zoetigheid, zonder dat u direct gigantische hoeveelheden suiker en calorieën binnenkrijgt.

Zeker als u een dieet volgt kan u het op deze manier eens stuk leuker en gemakkelijker maken omdat u toch af en toe kan genieten van iets lekkers en zoets. Dat maakt heft afvallen een stuk leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *